Skip to content

10 tipp, hogy Covid idején is biztonságosan nyaralhass!

10 tipp a nyaraláshoz COVID idején

A vakcináknak köszönhetően világszerte sokat enyhült a járványhelyzet, így már rengeteg helyre lehet szinte kockázat nélkül utazni.

Mi azért összeszedtünk pár dolgot, amit nem árt betartanod, függetlenül attól, hogy kaptál-e védőoltást vagy sem.

Az alábbi 10 tipp segít abban, hogy a nyaralás minden résztvevője egészséges maradjon, és ne hozzatok haza nem kívánt szuvenírt:

  1. Légy tisztában lakóhelyed COVID-19 statisztikájával

   Még ha be is vagy oltva, akkor is fontos felmérni a COVID-19 szintjét a közösségben. Ha magas, akkor nagyobb a kockázata a COVID-19 kialakulásának, bár ezek az úgynevezett áttöréses fertőzések rendkívül ritkák és általában enyhék.

   Ha repülővel, vonattal vagy busszal utaztok olyan helyről, ahol sok embernek van COVID-19-es fertőzése, nagyobb az esélye annak, hogy valamelyikőtök elkapja a betegséget.

  2. Tájékozódj az úticélod koronavírus helyzetéről is

   A nyaralás helyszínén a fertőzöttség szintje ugyancsak egy olyan tényező, amivel számolnod kell. Ha olyan helyre utazol, ahol a koronavírus erőteljesen jelen van, növekszik a megbetegedés esélye, védoltás ide vagy oda.

   A meglátogatni kívánt ország pozitív tesztelési arányát (ami egy elég fontos mérőszám a vírus terjedését illetően) a helyi közegészségügyi hivatal honlapján tudod megnézni.

  3. Vedd figyelembe saját és vendéglátód oltottsági és egészségügyi helyzetét

   Az egyik legfontosabb kérdés, amit érdemes átgondolni, hogy számodra mennyire lenne kockázatos az utazás. A COVID-19 esetében mindent a személyes nézőpontodon keresztül kell szemlélned.

   Nem vagy beoltva és nagy a kockázata a súlyos COVID-19 következményeknek? És mi a helyzet azokkal az emberekkel, akikkel együtt utazol vagy akiknél megszállsz? Lehet, hogy az ő immunrendszerük legyengült, és még akkor is sebezhetőek a COVID-19 vírussal szemben, ha be vannak oltva.

   Ezekben az esetekben kockázatos lehet zsúfolt helyre menni, ahol sok más nyaraló van. Egy elszigetelt helyen való nyaralás azonban jó megoldás lehet.

  4. Mérlegeld az utazás előtti tesztelés lehetőségét

   Ha Te, vagy azok, akikkel utazol, még nem kaptak védőoltást, érdemes (sőt, szinte 100%-ban kötelező) az utazás előtti napokban a COVID-19 tesztet elvégeztetni. Néhány Nemzetközi úticél esetében még akkor is szükséges a teszt elvégzése, ha már be vagy oltva.

  5. Döntsd el, hogyan szeretnél utazni

   A repülés szerencsére a biztonságos utazási módok között szerepel. A légitársaságok továbbra is előírják, hogy minden utasnak maszkot kell viselnie a fedélzeten. Ha nem kaptál védőoltást, ügyelj arra, hogy a repülés során a lehető legtöbbet maradj a helyeden, és csak a lehető legindokoltabb esetekben (ivás, orrfújás stb.) vedd le a maszkot.

  6. Nem kell folyton takarítani, de tartsd tisztán a szobádat

   Ha be vagy oltva, vagy igazolni tudod a védettséged, akkor többé kevésbé a vírus előtt megszokott módon nyaralhatsz. Ez azt jelenti, hogy ha úgy tetszik, megszállhatsz egy hagyományos szállodai szobában, és nem csak elszigetelt, bérelhető házakra szorítkozhatsz, ahogyan azt sokan tették tavaly nyáron.

   Ennek ellenére okos dolog, ha továbbra is fenntartunk néhány biztonsági szokást, például antibakteriális törlőkendőket használunk a szállodai szoba villanykapcsolóinak, a kilincseinek,  a tv távirányítójának és más, sok érintést igénylő tárgynak a fertőtlenítésére, anélkül, hogy megszállottan mindent meg akarnánk tisztítani.

   Ha olyan személy is tartózkodik a szobában, aki nem kapott védőoltást, egyéb óvintézkedések is bevethetők. Ezek közé tartozhat például a gyakori szellőztetés, mivel a levegőben megmaradó apró vírusrészecskék képesek átadni a betegséget. Ez különösen akkor kulcsfontosságú, amikor átveszed a szobát, vagy miután a takarító személyzet már járt a szobában a kiszolgálás miatt.

  7. Az éttermektől nem kell félned

   Tavaly nyáron a szakértők azt javasolták, hogy a nyaralók a szabadban étkezzenek, vagy rendeljenek ételt. Ez a tanács még mindig érvényes azokra, akik semmilyen módon nem védettek.Akik azonban igazolni tudják védettségüket, nyugodtan étkezhetnek maszk nélkül beltérben (feltéve, hogy a helyi hatóságok és az üzlet ezt engedélyez). Ez megkönnyíti és szórakoztatóbbá teszi a nyaralást.

  8. Okosan tervezd meg a programokat!

   Nemzetközi utazások során jellemzően lehetnek olyan tevékenységek, amelyeket mindig is szerettél volna kipróbálni a vakáción, de most talán bölcs dolog kihagyni őket. A bárok, a karaoke-kávézók, a beltéri hullámvasutakkal rendelkező vidámparkok és más zsúfolt beltéri tevékenységek megnövekedett kockázatot jelenthetnek.

  9. Ha nem kaptál oltást, légy továbbra is óvatos!

   Nyaralás közben könnyen úgy érezheted, hogy a szokásos szabályok és korlátok nem érvényesek. De ha nem kaptad meg mind a két vakcinát, nincs olyan varázslatos védelem, amely távol tartja a vírust, csak mert Las Vegasban szerencsejátékozol, Mikánóban eszed a pizzád, vagy olyan külföldön élő rokonokkal lógsz, akiket már rég nem láttál.

   A veszélyeztetettek számára fontos, hogy mindig kövessék az általános útmutatásokat, beleértve a rendszeres kézmosást, a minimum másfél méteres távolság tartását maguk és mások között, a rosszul szellőző helyiségek elerülését és a maszk viselését.

  10. Érezd jól magad, hisz megérdemled

   A világjárvány okozta stressz miatt idén mindannyiunknak nagyobb szüksége van egy kis extra szabadságra, mint valaha. Legtöbbünk már idejét se tudja, mikor volt alkalma kirándulni.

   A nyaralás elején eltarthat egy darabig, míg teljesen ellazulunk és kényelmesen érezzük magunkat, ha maszk nélkül sétálgatunk és idegenekkel járjuk a helyszíneket. Ez nem baj.

   Ha védett vagy, add át magad az utazás élvezetének!

   Ha szeretnél végre felhőtlenül pihenni és a hátad mögött hagyni a szürke hétköznapokat, böngéssz utazásaink közt!

   Ha nem találtad meg a tökéletes utazást, az sem a világ vége! Írj nekünk és kérj egyedi ajánlatot! Igyekszünk megtalálni a Te elképzeléseidet és kívánságaidat megtestesítő utazást!