Skip to content

A karibi térség 10 lenyűgöző titka

Karibi látkép

Szakíts a hagyományokkal és emeld új szintre a nyaralás élményét!

Most eléd tárul a karibi térség 10 lenyűgöző titka, amelyekkel garantáltan életre szóló élményekben lesz részed.

A Karib-tenger nem csak jachtokból, fehér homokos tengerpartból és pálmafákból áll. Ha ide készülsz, mindenképpen érdemes lesz felkutatnod a térség rejtett titkait is, amelyekkel sehol másutt a világon nem találkozhatsz. Csodákban olyan gazdag világ ez, ahol egy egész emberöltőt leélhetnénk úgy, hogy szinte nap mint nap új élményeket szerzünk. Persze a teljes lista – ha létezik egyáltalán – inkább könyv terjedelmű lenne, ezért készítettünk neked egy bakancslistát a karibi titkok legjavából, melyek máig méltatlanul nem kapták meg az őket megillető figyelmet. Alacsonyabb népszerűségük azonban épp az értéküket emeli

 

Nyüzsgésre vagy a szabadságra vágysz?

Listánkat úgy állítottuk össze, hogy mindenki megtalálhassa benne a neki tetsző élményeket.

A turistaáradattól kevésbé sújtott olyan helyek ezek, melyek segítségével egyszerre tekinthetsz be az itt élő emberek kultúrájába, és látogathatsz el káprázatos természeti kincsekhez.

Hogy ne maradj le ezekről az egyedülálló élményekről, elhoztuk neked a karibi térség 10 lenyűgöző titkát. A listánkban szereplő helyek mind mind élő példái a térség szinte kimeríthetetlen sokszínűségének. Felkészültél? Irány a csodák birodalma.

 

Megjegyzés: Kérjük, hogy minden utazás tervezésekor tájékozódj a legfrissebb utazási korlátozásokról és mindig kövesd a kormányzati tanácsokat. Keress bátran bennünket aktuális információkért.

 

  1. Forró-tó – Dominika

A kalandorok egyik legjobb túracélpontja a Karib-térségben. Dominika hegyvidékei tartalmas és különleges túrákat kínálnak a természet szerelmeseinek. A Forró-tóhoz vezető hegyi út egy 10 kilométeres túraútvonal, amelynek egy része a “Sivárság völgyének” keskeny gerincén kapaszkodik fel. A 63 méter szélességű tó felszíne folyamatosan bugyog. Vizének színe kékesszürke, legtöbbször sejtelmes párával borítja be tavat körülölelő völgyet. Bár a völgy minden bizonnyal egy vulkánkitörés maradványa, a tó tényleges kialakulása vitatott. Feltehetően egy folyamatosan gázokat kibocsátó vulkáni kürtő, melyet az esővíz és az ide érkező patakok töltöttek föl. A fárasztó túra a Sivárság völgyén is áthalad, aminek bizarr látványát gyér növényzet, kénes gőzök felhői és színes hévforrások tarkítják. A Forró-tó vizének hőmérséklete már az 1870-es mérésekkor is 80-90 ºC-os volt a partok környékén is. A tó forrása az 1900-as évek végén megszűnt, vizének szintje leapadt, de később visszatért az eredeti állapotára. Látogatása elég kemény túra, melynek során számíts rá, hogy nem fogod megúszni tiszta ruhával.

 

  1. A karibi Pompeii

Az olaszországi Pompeii történetét mindannyian ismerjük. Az ezredfordulót megelőző 5 évben azonban Montserrat kicsi szigetén is kísértetiesen hasonló események zajlottak le. A Soufriere-hegységben lévő vulkán 1995-ös kitörése hamutengerbe borította Montserrat fővárosát, Plymouth-ot. Két évvel később a katasztrófa megismétlődött, melyben 19 ember életét vesztette. Végül a sziget 11.000 lakosa elköltözött. Ma a látogatók négykerék-meghajtású járművekkel látogathatják meg az Olde Town körüli területet. Az elhagyatott kúriák szürreális képe hátborzongató látványt nyújt a térség fölé magasodó Garibaldi Hillről. 

 

Azonban – mint tudjuk – mégsem ez volt a Karib térség legpusztítóbb vulkáni tevékenysége. A Mont Pelée vulkán 1902-es kitörése ugyanis perceken belül elpusztította a közeli Martinique akkoriban legnépesebb települését, Saint-Pierre városát. A vulkánból kitörő piroklaszt folyam csak néhány percig tartott, de 30.000 emberéletet követelt. A katasztrófát mindössze 3-an élték túl a vulkán közvetlen környezetében. Ez volt a korai 20. század legpusztítóbb vulkánkitörése.

 

  1. Az elbűvölő Baracoa – Kuba

Kuba keleti határán – a Guantánamo-öböl közelében – található az ország egyik legnagyobb mérnöki csodája. Az 55 kilométeres La Farola – melynek építését 1964-ben fejezték be, egy bukkanós, hullámvasút jellegű út, amely Kuba egyik legérdekesebb városába, Baracoába vezet. Az 1511-es megalakulása óta meglehetősen elszigetelt Baracoa a kísértetlegendákról, az El Yunque hegyre vezető híres túráiról és az utánozhatatlan helyi kókuszdióról híres. Ezt a kókuszt tartalmazza a jellegzetes gasztronómiai kuriózum, a cucuruchu is. Ez egy cukorral, mézzel és guajavával kevert, pálmaágba csomagolt reszelt kókuszdiós finomság.

Baracoa panoráma

 

“Maradj velünk, mert hamarosan megtudhatod, hogy mi mindent rejt még számodra a karibi térség 10 lenyűgöző titka! Hol strandolhatsz úgy, hogy közben senki más nem zavar a csodálatos tengerparton, és hogy hol találod a szigetvilág egyik legeldugottabb egzotikus paradicsomát a Virgin-szigeteken” 

 

  1. Vudu Rock – Haiti

A kaotikus Port-au-Prince-ben található Hotel Oloffsonban, amelyet Graham Greene “A komédiások” című filmje tett híressé, hetente a RAM zenekar (a szálloda tulajdonosáról, Richard A Morse-ról elnevezett) “voudou rock” koncertjeit lehet meghallgatni, melyen rara kürtök, gitár és billentyűs hangszerek szolgáltatják a zenei alapot. Morse, aki elmondása szerint azután vette meg a szállodát, hogy egy loungan (vodou pap) 20 dollárért felajánlotta neki, azt mondja, hogy “az afrikai gyökerekből indulnak ki”. A RAM zenekar vudu rock zenéje igazi helyi jellegzetesség.

 

  1. Repülés Saba Rockról

A szabai Juancho E. Yrausquin repülőtér rendelkezik a világ legrövidebb kifutópályájával (400 m). Amikor a repülőgépek Saba Rockról felszállnak, technikailag nem emelkednek el a földtől, hanem a kifutópálya egyszerűen eltűnik alóluk, és a pilóta szó szerint a szikla széléről rugaszkodik el a géppel. Mondanom sem kell, hogy a leszállás is izgalmas, de ez ne vegye el a kedved. Csekkolj az élményért a Winair járataira Sint Maartenre, Sint Eustatiusra és St Kittsre. És igen, a kifutópálya mellett egy koktélbár is van a váróban.

 

  1. Eldugott álompart Dominikán

A Dominikai Köztársaság délkeleti részén található Bávaro és Punta Cana az itteni tengerparti utazások epicentruma. Szerencsére viszont van mód arra, hogy elmeneküljünk a turisták áradata elől. Haladj a festői szépségű 104-es országúton nyugati irányba, a hegyeken keresztül, míg el nem érsz Playa Limónba. Ez egy több, mint 2 kilométeres, kókuszpálmákkal szegélyezett, elszigetel partszakasz. Már a vezetés élménye miatt is megéri barangolnod kicsit ezen a fantasztikus tájon, melynek végén vár ez a csoda. Tipikus karibi pálmaligetes gyönyörűség aranyszínű homokkal, mely tökéletes az elszigetelt strandolásra. Olyannyira elszigetelt, hogy nagy valószínűséggel senki mással nem fogsz találkozni itt egész nap. Ha igazi nyugalomra vágysz egy ámulatba ejtő tengerparton, itt a vágyad végre teljesülhet!

 

  1. Madármegfigyelés Trinidadon és Tobagon

Trinidad és Tobago sok karibi madarászkönyvből kimarad, részben azért, mert már az itt élő fajok puszta száma is – körülbelül 430 – túlterheli a szerkesztőket. (A másik ok talán az, hogy a terület távol esik a megszokott “karibi útvonalaktól”). Ha nem vagy madarász és ide utazol, minden bizonnyal új hobbit fontolgatsz majd, miután meglátogattad Trinidad Asa Wright Nature Centerét, a világ egyik legjelentősebb madármegfigyelő állomását, amelynek all-inclusive szálláshelyei az északi régió esőerdeiben találhatók. A fővárostól, Port of Spain-től 90 perces autóútra fekszik, mindenképp ajánlom a felkeresését, ha erre jársz.

Kolibri

 

  1. A James Bond Hotel

Bár nem a “007-es”, de a jamaicai Goldeneye Resort – a Karib-tenger egyik legelbűvölőbb úticélja – Ian Fleming egykori birtoka, aki az 1950-es és 60-as években találta ki a Bond-koncepciót, miközben menő hírességek egész sorát szórakoztatta. Jelenleg az Island Records tulajdonosa, Chris Blackwell üzemelteti, és napjainkban is töretlenül kedvelt helye olyan sztároknak, mint Johnny Depp, Bono, Kate Moss vagy Scarlett Johansson.

 

  1. Karácsonyi énekek Puerto Ricóban

Ha szeretnél lemondani a karácsonyi hidegről, de magát az ünnepet eddig talán minden eddiginél jobban szeretnéd megünnepelni, töltsd a karácsonyt San Juanban, Puerto Rico fővárosában. Itt egy teljes hónapig tartó énekes-zenés ünneplés vár decemberben. A templomokban aguinaldókkal (Puerto Ricó-i karácsonyi énekekkel) gazdagított hajnali miséket tartanak, miközben énekesek lelkes csoportjai vidáman énekelve házról házra járnak. A piacokkal szegélyezett Paseo de la Princesa sétányon egyéb csecsebecsék közt fából készített santos-figurákat (szentek faragványai) is vásárolhatsz karácsonyi ajándék gyanánt szeretteidnek. 

 

  1. Az amerikai Virgin-szigetek eldugott paradicsoma

Látogass el a Virgin-szigeteken található Issac Baybe és tapasztald meg a teljes elszigeteltség érzését ebben a trópusi paradicsomban. De mint minden jó dologért, ezért is meg kell kicsit dolgozni. Azért ne gondolj nagy dologra sem, mert mindössze 20 perces túrával eljuthatsz erre a valóban gyönyörű, érintetlen partszakaszra, amelyet a sziget legszebb helyének tartanak. A “szép” fogalma itt hamar átértékelődik az emberben. Az érintetlen valóban azt jelenti, hogy emberi beavatkozás itt egyáltalán nem tapasztalható. Júliustól decemberig a rezervátum a zöld- és a cserepesteknősök egyik legfőbb menedéke.

Ne Feledd! A szigetvilágon nincs tél és nyár, az év bármely szakaszában idelátogathatsz, hogy feltöltődj rengeteg életre szóló élménnyel. 

 

Ha a karibi térség 10 lenyűgöző titka meghozta a kedvedet egy felejthetetlen utazáshoz, nézz szét utazásaink közt és vedd fel velünk a kapcsolatot az év bármely szakaszában. Segítünk, hogy valóra válthasd álmaid karibi utazását.