Skip to content

Chichén Itzá – 2. rész

Chichén Itzá - El Castillo

Chicén Itzá bámulatos építményei

Ismerd meg a Mezo-amerikai maja nép sötét rítusokkal átszőtt – mégis egykor szikrázó – kultúráját, vallását és elképesztő tudását cikkünk első részéből!

Az építészet az emberiség egyik legnagyobb vívmánya. Minden híres építmény a tudomány és fantázia formát öltő megtestesülése, mely egyszerre hirdeti célját és magasztalja építőjét sokszor évezredeken át. Nincs ez másképp Chichén Itzá városában sem, ahol az őserdő ösvényeit járó felfedezők szóhoz sem jutottak a szemük elé táruló város látványától.

Bár a piramisok hallatára a legtöbb embernek Egyiptom jut eszébe, Mezo-Amerikában valójában kb. tízszer annyi piramis található, mint Egyiptomban!

A környék legismertebb épülete Kulkulán isten lépcsős piramisa, az

El castillo

El Castillo
El Castillo

Az El Castillo (a kastély) néven ismert piramis a kormány helyreállítási programjának köszönhetően ma is látogatható Chichén Itzá városában. A nagy piramis templomként működött, amelyet egy évszázadokkal előtte épített kisebb építményre, a Vörös Jaguár Templomára építettek. Ez a belső templom rejti magában a híres főpapi „Jaguár-trónt” is. A Vörös Jaguár Templomát az El Castillo 1930-as restaurálásakor fedezték fel.

Kukulkán isten temploma sokkal többet árul el saját maga építéséről, mint talán bármely másik a világon. A templom kilenc terasza a maja hitvilágban a halál kilenc bugyrát szimbolizálta. A külső piramis csúcsára annak mind a négy oldalán 91 lépcsőfok vezet, melyeket összeadva 364-et kapunk. Ha hozzávesszük a szentélyt is, az eredmény 365, azaz pontosan egy naptári év. A belső piramis szerkezete pedig a „holdnaptárat” jelenítette meg.

Ám az épület csodái itt még közel sem érnek véget. Az egykor itt élt maják már említett asztronómiai tudásának tanúbizonyságaként a piramist különös pontossággal tájolták. Négy sarka ugyanis pontosan a főégtájak felé mutat. És van itt még valami, ami már valóban ámulatba ejtő. Az egyik lépcsősor tövében két kígyófej szobra helyezkedik el, testük pedig a lépcső oldalfalait képezik. Ez elég szokványos díszítésnek volt tekinthető mindaddig, míg fel nem fedezték a hatalmas kőkígyók valódi titkát.

Minden év március 21-én fény és árnyék kezd leereszkedni a piramis ezen lépcsőjén. De csak ott, azon az oldalon, ahol Kukulkán isten kőbe vésett teste látható.

A tavaszi nap-éj egyenlőség idején a kelő nap fénye olyan szögben esik a lépcsőre, mely megeleveníti a kígyó testét egy az égből lassan a föld felé ereszkedő lépcső fényjátékával. A jelenség az őszi nap-éj egyenlőségkor megismétlődik, ám ekkor az árnyéklépcső a földtől az ég felé halad a kígyó testén. A fénytünemény pontos tervezettségére utal, ugyanis csak ekkor, ezen a két napon ragyog fel ilyen módon a kígyófal teste a piramison.

Puszta véletlen lenne? Ha a maják akár néhány centimétert tévedtek volna a piramis tájolásakor vagy építésekor, a jelenség sosem lenne látható. Így azonban tökéletesen bemutatja, hogyan érkezett a földre Kukulkán, a tollaskígyó, és hogyan távozott a csillagok közé újbóli eljövetele ígéretével.

Az ezer harcos temploma

1000 harcos temploma
a templom előtti híres oszlopcsarnok

Chacmoolok előtti tisztelgés céljából emberáldozatok bemutatására kialakított építmény volt. Chacmoolok különös, gyakran megjelenő istenalakok, akiket felhúzott lábakkal, könyökükre támaszkodva, hátukon fekve, hasukon egy edénnyel (ide tették az áldozati tárgyakat) ábrázoltak. Az épület a harcos élet dicsőségének állít emléket.

A chacmoolok mások szerint az istenek felé tartó elesett harcosokat szimbolizálják, akik a földiek áldozatait viszik az istenekhez. Emberáldozatkor az áldozatok szívét helyezték a chacmoolok hasán lévő edénybe.

A labdajáték-pálya

Hasonló labdajáték-pálya Uxmalban
Hasonló labdajáték-pálya Uxmalban

A “pok ta pok” elnevezésű rituális labdajáték a maja kultúra egyik fő színhelye volt. A régészeti leletekből kiderült, hogy a játék igen veszélyes volt és valószínűleg az életben maradásért folyt. Egy téglalap alakú pályán játszották, amelyet magas falak határoltak. A szemközti hosszú falak közepén, 6,5 méter magasságban egy-egy körgyűrűt helyeztek el, ebbe kellett betalálni egy 1-4 kilogrammos labdával, kezek és lábak használata nélkül. A játéktér különleges akusztikával rendelkezik. A falak építésénél több különböző anyagot használtak, ennek eredményeképpen egy taps is hétszeres visszhangot kap. – Ez építészeti mestermunkának tekinthető.

A Főpapok temploma az El Castillo kicsinyített mása, melynek a belsejében lévő 42 méter hosszú lépcsősor egy sírkamrába vezet.

El Caracol

El Caracol - a csillagvizsgáló
El Caracol – a csillagvizsgáló

Az El Caracol néven ismert négyszögletes dobogón álló kupolás, háromszintes épület, amelyet csillagmegfigyelésre használtak. Itt is megmutatkozik a maják precíz építészeti ismerete. Az ablakok és ajtók kialakítása úgy esett, hogy fontos csillagászati megfigyeléseket tudjanak végezni rajtuk. Figyelembe vették a nap sugarainak szögeit, és az épület sarkainál vízzel teli kőedényeket helyeztek el, ahol visszatükröződött az égbolt, így nyomon követhették a csillagok mozgását, melyből naptári számításokat végeztek.

Áldozat kútja

300 méterre található a Kukulkán templomtól, emberáldozatok bemutatására használták. Gyermekek és felnőttek csontmaradványain kívül jade tárgyakat, szent képeket, edénydarabokat is találtak itt. Ezek azonban időben sokkal később kerültek oda, így a szakértők arra következtetnek, hogy később zarándokhelyként keresték fel.

 

A fent említett látnivalók mellett megtalálható még a Szakállas ember temploma, a Gőzfürdő, a El Osario, az El Mercado és még sok más fantasztikus építmény, amelyet nem érdemes kihagyni, ha az ember Chichén Itzában jár. A romváros Mexikó második leglátogatottabb műemléke, mely

1988 óta már az UNESCO világörökség része. 2007. július 7. napjától pedig a világ hét új csodáinak egyikeként jegyezték be.

 

Chichén Itzá főbb látványosságainak felkeresése ugyan sok utazási iroda palettáján szerepel, ám jellemzően csupán 1-2 óra látogatási időt tesznek lehetővé a területen. Véleményem szerint egy bő napot sokkal inkább érdemes itt tölteni. Éld át Chichén Itzá legendáinak életre szóló élményét személyre szabott utazásainkkal úgy, ahogyan Te szeretnéd! Ha szereted a helyi kultúrát, máris vedd fel velünk a kapcsolatot, mert ezt egyszerűen látnod kell!