Skip to content

Día de los Muertos- Holtakkal táncolva

”Csokit vagy csalunk”?? Majdnem!! Halloweeni mulatság mexikói módra.

Ebben az időszakban Mexikóba ellátogatva belecsöppenhetünk annak a fesztiválnak a kellős közepébe, ahol nem  meglepő a halált ünnepelni. Hogyan is lehet ez? Fejtsük meg együtt a rejtélyt, így ti is megismerhetitek a mexikói kultúra egy olyan darabját, amely bizarrnak tűnik, de ennél sokkal értékesebb dolgokat rejt a hátterében. 

Szerintem nem kell kifejtenem, hogy Mexikó mennyire izgalmas hely. Aki már olvasta az előző bejegyzéseinket, az ízelítőt kaphatott abból a hangulatból ami jellemzi. A kultúrája, a misztikus energiái, a ma is fennmaradt szokások tisztelete, sokszínűsége a népcsoportok keveredésének köszönhető.

A mexikói halottak napjának eredete

Tudtátok, hogy Mexikóban több mint 25 etnikai csoport ismert?  A régészek még a mai napig nem tudták az ókori leletek nagy részét feltárni. Így sok általunk még nem ismert népcsoport emlékei is megbújhatnak a búja növényzet alatt.

Ezeknek a népcsoportoknak a vallási és hitbeli örökségeinek köszönhetjük, hogy még ma is láthatjuk a Mexikói Halottak Napjának rituáléját. Rituáléját? Igen jogos a kérdés. A halottak napját az emlékezet ünnepének és egy rituálénak tekintik, amely az emlékezést a feledés helyett kiváltságossá teheti. A spanyolok előtti időben a halál kultusza a kultúra egyik alapeleme volt. Spirituális szertartás kereteink belül kísérték utolsó útjukra eltávozott szeretteiket. Innen maradt meg a misztikus tartalma a halottak napjának, hiszen az út végén a lelkek a Mictlan-ba érkeznek, amelyről lentebb még bővebben fogok mesélni.

Furcsa? Vagy  spirituális jelentőséggel bír???

Az európai emberek számára megdöbbentő lehet, hogy milyen módon magasztalják és dicsőítik halottaikat annak reményében, hogy az elhunyt lelke visszatér. Ez a nap Európában egy magasztos, melankolikus ünnep, ahol csendben, gyertyát gyújtva megemlékezünk. Aki már járt az október végi és november elejei időszakban Mexikóban az meglepően tapasztalhatta, hogy itt máshogy, más módon történik mindez. Igazából a hagyományok szerint gúnyt űznek a halálból és szórakoznak rajta.

Parádés, fényűző rendezvénnyel készülnek a helyiek a fesztiválra

A házakat bizarr díszítéssel csinosítják ki és büdöskével a halottak virágával díszített házi oltárokat állítanak halottaik visszatérő lelkének tiszteletére. Az oltárra mindig kerül víz és a holtak kenyere, hogy ha a lélek megéhezik vagy megszomjazik vendégül tudják látni. Általában a megboldogult kedvenc ételét is elkészítik.

A mexikóiakra egyébként is jellemző, hogy harsány színeket használnak, ezért nem meglepő, hogy a halottak napi ünnepségnél is az élénksárga szín árnyalataitól kezdve a lilán át minden szín megjelenik öltözeteiken, díszítéseikben. Strasszokkal, kövekkel díszítik arc maszkjaikat. A világon szinte mindenhol ismert a La Catrina női alakot ábrázoló bábú, ez egy népi figura, egy csontváz melyet mexikói népviseletbe öltöztetettnek. Mexikóban szimbolikus jelentéssel bír, nálunk inkább rajzok, képek, tetoválások formájában a legismertebb.

La Calevara Catrina
La Calevara Catrina

A La Catrina eredete

Először is kezdjük a névvel a catrín egy mexikói spanyol eredetű melléknév amely a bizalmas nyelvben “elegáns“, “jól öltözöttet” jelent.

Jose Guadalupe Posada karikatúra művész Calavera de la Catrina “Az elegáns hölgy koponyája” című festménye volt az első, amely a mexikói arisztokraták metaforikus ábrazolása céljából készült. A 20. századtól különféle stílusban kezdték el megjeleníteni, mindig a korszaknak megfelelő módon. A népi hagyományok szerint La Catrina több alakban is mutatkozik, van hogy vidám gyönyörű, hogy szórakoztassa, elcsábítsa a népet, van pedig, hogy csontváz formájában tér vissza, hogy magával vigyen valakit. A lényeg, hogy a művész az ábrázolással át tudja adni azt, amiben hittek, hogy a tánccal és a zenével megragadhatják az élet értelmét, mert a tánc és a zene itt van, most van és örök. A filozófiájukban így, az a legérdekesebb, hogy felvonulásokat és mulatságokat szerveznek, abban bízva, hogy ha minél hangosabban énekelnek, annál hamarabb talál haza szerettük lelke.

Mexikó másik arca

Az egész város izgalmas jelmezt ölt magára, a házaknál papírmasé csontvázak kelnek életre, a boltokban marcipán koporsókat árulnak és a gyerekek koponya alakú jégkrémet és cukorkákat esznek. A fiatalabb korosztály már így szocializálódik majd viszik magukkal ezeket a hagyományokat. Az ünnepség alatt La Catrinának öltöznek és csodálatos arcfestéssel, színkavalkádos ruhákban láthatjuk őket.

Az esemény csúcspontja, amikor este kimennek szeretteik nyughelyéhez. Itt letakarják a sírokat, gyertyákat gyújtanak, virágokat visznek, mert hitük szerint ez segíti az eltávozott szerettüket a halál utáni életében. Énekelnek, pikniket rendeznek, hogy az este jó hangulatban teljen így, a léleknek utat mutatva merre is van az Ő családja.

Hagyományaik története

A hitrendszerük szerint a holtak egy úgynevezett Mictlan-ban, vagyis egy túlvilági váróteremben vannak és az évnek ezen a napján visszatérnek otthonaikba. Az ősi mexikák, mixtékek, texasiak, zapotecek, tlaxkalánok, totonacok és országunk más őslakos népei átadták halottaik tiszteletét a keresztény naptárba, amely egybeesett az ország fő élelmiszernövényének, a kukorica mezőgazdasági ciklusának végével. Ezért úgy vélik, hogy a tradíció szorosan kötődött az aratási ünnephez, ekkor felszentelték a learatott termést. Ebből következtethetünk, hogy az eredeti hagyomány szerint az ünnepséget augusztusba tartották az azték naptár szerinti 9.-10. hónapban, de a keresztény konkvisztádorok áthelyezték november 1.-re egy nappal a mindenszentek utánra. A katolikus naptár szerint november 1-je a mindenszenteknek felel meg, a “kis halottaknak” vagy gyermekeknek szentelt napnak, november 2-án pedig az eltávozott hívők, azaz felnőttek tiszteletére emlékezünk.

Érdekesség

Az UNESCO számára az őslakos népek és őseik közötti éves találkozó jelentős társadalmi szerepet játszik az egyén társadalomban betöltött szerepének megerősítésében. A mexikói őslakos közösségek kulturális és társadalmi helyzetének megerősítéséhez is hozzájárul. Az ünnep 2003 óta az UNESCO által elismert kulturális világörökség része.

A mexikói kultúra megannyi érdekességet rejt még magában. Ha te is szeretnéd felfedezni, kérj ingyenes ajánlatot tőlün.