Skip to content

Guadeloupe – 1. rész

Guadeloupe egy igazi ékkő a Karib-tenger és az Atlanti-óceán ölelésében. 

Guadeloupe Észak-Amerikában a Kis-Antillákhoz, azon belül pedig a Szélcsendes-szigetek (Társaság-szigetek) csoportjához tartozik. Színpompás trópusi növényzet, lélegzetelállító vízesések, mai napig működő vulkán, türkizkék öblök, a francia kultúra és a kreol hagyományok idilli keveredése jellemzik a pillangó formájú szigetet.

Hihetetlen ugyan, de mivel közigazgatásilag Franciaországhoz tartozik, ezért ha Guadeloupe szigetére utazunk, valójában Europában maradunk. Az ide történő utazáshoz elég a személyi igazolványunk sőt, még a mobiltelefonunk is európai díjszabáson marad a területen. Megdöbbentő nem?

A szigetcsoport öt főbb szigetből áll, amelyek mindegyikén másféle karibi hangulattal találkozhatunk:

Basse-Terre, Grande-Terre, Marie-Galante, La Désirade, Les Saintes, – és a kisebb szigetcsoportok

A szigetet Kolumbusz Kristóf fedezte fel 1493-ban. Az indiánok “Karukera”-nak nevezték el ami “gyönyörű vizek szigetét” jelenti. A szigetcsoportotokat a Kreolok lakják. A kreol szó (spanyolul criollo) jelentése  “európai szülőktől máshol született”, így a kreolok a gyarmatosítók leszármazottaihoz tartozó személyek, illetve közösségek szerte a világon. Az eredetileg francia, portugál és spanyol gyarmatokhoz tartozó területeken élnek, akiknek ősei már a gyarmatokon születtek. Francia az anyanyelvük, így a szigetek egész területén franciául beszélnek de a turizmus miatt sokan beszélik az angolt is.

A két legnagyobb szigetrész a Grande- Terre és a Basse-Terre. E szigetrészek között csupán egy szűk csatorna húzódik. 

Grande Terre

Guadeloupe szigetcsoportjának Grande Terre részen gyönyörű, fehér homokos tengerpartok, helyi piacok, kikötők tömkelege várja az odalátogatókat. A szigetcsoport ezen részét azoknak a turistáknak ajánlanám, akik valóban pihenésre vágynak, a tengerparton üldögélni, várost nézni, vásárolgatni szeretnének. Itt nagyjából kilométerenként gyönyörűbbnél gyönyörűbb partokat lehet felfedezni ahol a pálmafák a széltől a földig hajolnak a szikrázóan csillogó, kristálytiszta víz felett.

Hogy még inkább el tudd képzelni ezt a lélegzetelállító helyet, felsorolok néhány kihagyhatatlan látnivalót a sziget keleti csücskétől befelé haladva.

Pointe des Chateaux 

 Első és kihagyhatatlan, a Pointe des Chateaux (kisebb túra 20 perc- csodás kilátás nyílik az Atlanti Óceánra, ezen a részen óriási hullámokkal “háborog” az óceán, de nyilván ezt csak idézőjelben írtam mivel fürdeni lehet de óvatosnak kell lenni, mivel meglehetősen sziklás ez a partszakasz. 

La Douche

Pár percnyi autóútra a sziget belseje felé haladva egy újabb látványossággal találkozik az ember a La Douche személyében. Igen kedvelt az instagramozók körében, hiszen eszméletlen fotókat és videókat lehet készíteni a kis medencébe csapódó hullámok következtében kialakuló zuhanyhatás miatt. Elég nehéz megtalálni hiszen a gps mutatja, hogy megérkeztél viszont semmilyen erre utaló tábla nincs elhelyezve, szóval indulhat a felfedezés. A partra kisétálva, a sziklákon óvatosan lépkedve hamar meg fogod látni a kis öbölt. (ha nem korán érkezel valószínűleg már nagyon sokan lesznek, hogy elkapjanak egy jó insta képet).

Kókuszmúzeum

Folytatva autóutunkat, újabb néhány perc múlva máris megérkezünk a kókuszmúzeumba és a környéken lévő kis árusokhoz, valamint a kézzel készített, apró helyi különlegességeket kínáló kézműves shopokhoz. A kókuszmúzeumban kedvesen,  kókuszos-alkoholos itallal fogadnak bennünket. Lélegzetelállító dolgokat tudnak készíteni kókuszból és a kókusz héjából. Az italokon keresztül, a krémeken, a használati tárgyakon valamint ékszerek tömkelegén át bármit meg lehet vásárolni a múzeum területén. Szóval nem egy átlagos múzeumként kell elképzelni, ahol vitrin mögött található a tárlat, itt valóban minden megvásárolható. 

Kagylótemető

A kis kézműves shoppal szemben lévő kávézó partszakaszán egy kagyló temető található. Csodaszép óriási, törött kagylók félig a homokba ágyazódva. Nagyon meredek a lefelé vezető út, de bátran vállaljátok be, nem fogjátok megbánni!

St.- Francois

Ezen a partszakaszon érdemes megnézni: a St.- Francois (Raisins Clairs beach-et) és a város kikötőjét, ahol milliónyi árus és helyi bárok sora várják a turistákat. A kikötőben méterenként megtalálhatóak a fakultatív programokat ajánló standok. Akár hajós útról van szó vagy búvárkodásról, az embernek bőven akad választási lehetősége. Maga a város is szép, tipikus karibi, színes házak alkotják és mindenhol szól a zene. A városban több partszakasz is van, ezáltal lehetőséget ad a vízi sportok szerelmeseinek, hogy kiélvezzék a szél adta lehetőségeket.  (vízisí, wakeboard, vízi fánk, tube, motorcsónak, jetski, snorkel, búvárkodás, stb.).

St.- Anna Beach

A St.- Anna Beach a Grande Terre oldal legnagyobb összefüggő parszakasza. Ez a part a legismertebb a turisták körében. Itt igazi beach hangulat van. Számos kirakodó árus van a parton és a helyi kókuszos fagylaltot, a sorbet coco-t, valamint a helyi ételkülönlegességet a bokitot (töltött lángoshoz hasonlit) áruló kis bódék igazán csalogatóak. Nagy népszerűségnek örvendnek az árnyékban hajat fonó asszonyok akiknél valóban hosszú sorok várakoznak. Egyszóval ez a hely maga a kánaán azoknak, akik kifejezetten pihenni és inni-enni szeretnének egy jót. 

1 perc sétára innen a főút mentén a helyi piacosok mindennap kitelepülnek. Itt lehet helyi különlegességeket vásárolni, szuveníreket, ruhákat stb… és néhány étterem is megtalálható a piac körül. Az éttermek nyitvatartására viszont nagy figyelemmel kell lennünk. A reggeli órákban egyáltalán nincsenek nyitva, de ha akár délután fél 2 kor beülne az ember, még csak italt szolgálnak fel. Az esti órákban 7-8 között már nincsenek nyitva (ez a főszezonban pozitívan változhat)… szóval elég karibi feelingű a nyitvatartás. Ezzel ellentétben viszont a kis, helyi árus bódék mindig nyitva vannak, és higgyétek el, a legfinomabbakat ezeken a helyeken fogjátok enni! Ezek a vendéglő bódék sokszor kívülről nem bizalomgerjesztőek (tyúkok ugrálnak le fel az asztalokról stb…) de a helyiek több tíz percet képesek sorba állni az ebédért. És nagyon is igazuk van, mert saját tapasztalatok alapján a legfinomabb ételeket mi is itt ettük. 

Következik a két legcsodálatosabb part Guadeloupe Grande Terre részén, NEM SZABAD KIHAGYNI ŐKET!!!

1, Plage de Bois Jolan

Az egyik a Plage de Bois Jolan. Igazi képeslapra illő partszakasz, ahol közvetlenül a parkolójánál egy hangulatos kis étterem várja az éhes turistákat. Gyönyörű, magas pálmatenger húzódik a part mentén és hatalmas utazó pálmák tornyosulnak az étterem bejárata körül. Igazi, idillien romantikus hely a szerelmeseknek egy felejthetetlen ebéd vagy vacsora elfogyasztására.

2, Caravelle Beach

A Caravelle Beach. Ez a partszakasz kicsit becsapós. Ha nem tudod merre menj, hamar visszafordulsz. A GPS oda visz a parkolóig, ahonnét elindulsz és hamarosan meglátsz egy koszos, büdös partszakaszt, ahol kis bódék vannak kókuszárusokkal és banánlevél fonó mesterekkel. De itt ne torpanj meg, menj el jobbra és sétálj addig, amíg egy mesébe illő csodavilágba nem kerülsz. Lélegzetelállító ez a part. A víz itt a legcsodálatosabb, a homok itt a legfehérebb. A karibi hangulat itt a legerősebb.

Mare Gailard (Anse á Jacques – szörf, Petit-Havre)

Ezek a partok 1-2 km-re helyezkednek el egymástól. A hullámzás itt erősebb, így fürdőzésre kevésbé alkalmas, a szörfözésre, annak tanulására viszont annál inkább. A hullámok mérete még éppen megfelelő ahhoz, hogy a nulláról is meg tudj tanulni szörfözni…

Gosier beach – Gosier island

Maga a Gosier part hosszan elnyúlik, viszont annyira nem lélegzetelállító. Itt is hangulatosak a kis helyi árusok és a helyi bárok, viszont innen indul 30 percenként egy hajó, ami átvisz a Gosier szigetre… EZT ÉRDEMES MEGNÉZNI! 5 perc alatt át lehet érni hajóval rendkívül jutányos áron (mindössze 3 euró körüli összeg), de a bátrabbak akár át is úszhatnak, mivel valóban nagyon közel van.  Nagyon gyorsan körbejárható a kis sziget (kb 10 perc). Van egy szép világítótorony is a sziget óceán felőli oldalán. Miután átért a hajó, és elindulsz ezen az aprócska szigeten, mikor füledbe szökik a közeli csehó zenéje és épp belekortyolsz a frissen facsart koktélba, elkezd magával ragadni Guadeloupe varázsa. Ezen a világtól távolinak tűnő, aprócska szigeten ott vár a karibi világ valódi érintése.

 Érdemes a sziget körül snorkelezni, viszont FIGYELEM!!! – nagyon sok a tengeri sün a térségben így elővigyázatosnak kell lenned hova teszed a lábadat. 

 

Ha a képzeletben tett utazásodat szívesen váltanád valóra, hogy átélhesd mindazt, amivel Guadeloupe vár téged és szeretteidet, ezen a linken olvass tovább, vagy írj nekünk személyre szabott lehetőségekért. 

Ám ezzel a látnivalók sora még közel sem ért véget, következő cikkemben a Guadeloupe fővárosának is otthont adó Basse Terre ámulatba ejtő szigetét vesszük górcső alá.