Skip to content

Hogyan öltözz a karibi nyaralás alatt- poggyászkalauz 2/2

Karib-szigetek

Máris mondjuk, milyen ruhaneműket csomagolj, és miket hagyj otthon, hogy a karibi nyaralás felhőtlen örömben teljen.

Biztosan veled is előfordult már, mikor tanácstalanul álltál a ruhásszekrény előtt, hogy mit is kellene felvenned az esti programhoz, miközben a többiek már tűkön ülve várnak rád. A vakációra való készülődés sokszor ennek éppen az ellenkezője. Bőven jut idő a pakolásra, de akkor persze ha tehetnénk, magunkkal vinnénk az egész gardróbot. Hogy könnyebb legyen a döntés, máris mondjuk, mi kerüljön be mindenképp a “karibi nyaralás” feliratú bőröndbe.

Mit vegyél fel

Mivel a Karib-tenger térsége trópusi éghajlatú, évszaktól függetlenül, egész évben 27 °C fok körül alakul a hőmérséklet. Ha ide utazol, mindenképpen csomagolj be sok laza, tengerparti időtöltésre alkalmas ruhát. Mivel a karibi nyaralás nagy részét várhatóan a szabadban fogod tölteni, mindenképp érdemes felkészülnöd a sok napsütésre és az időnként előforduló trópusi záporokra. Öltözz mindig lengén, természetesen vigyél fürdőruhát, laza rövidnadrágot, de fontos a napvédelem is. Jó döntés a napszemüveg és egyéb napellenző eszközök használata is, mint a napkalap.

Érdemes betenned egy erős esőkabátot vagy esernyőt is, hogy ne okozhassanak kellemetlen meglepetést a trópusi záporok.

Az eltérő kultúrák találkozása miatt a karibi térség egyes szigetein más és más szokások uralkodnak. Célszerű még a nyaralás előtt utána járni a meglátogatni kívánt területek kulturális sajátosságainak, és érdemes ezekhez igazítani az öltözékünket.

 

Maradj velünk, mert hamarosan azt is megtudhatod, mi az a 6 dolog, amire biztosan NEM lesz szükséged a karibi nyaralás során

 

Ami a lábbeliket illeti

flip-flop

A szandál és a flip-flop remek választás. Azonban, hogy tényleg semmi jóból ne kelljen kimaradnod, kelleni fog egy pár strand- vagy vízicipő és egy erős túrabakancs is a dzsungeltúrákhoz. Az élővilág csodaszép, mindenképp javaslom ezeket a túrákat. Az esti vacsorákhoz és rendezvényekhez pedig szintén érdemes egy alkalomhoz illő, elegáns ruha-cipő páros. Persze az elegáns ruhát sem kell túlgondolni. Célszerű, ha gyűrődésmentes és praktikus, mégis elegáns. 

 

Évszakok és időjárás a Karib-tenger környékén

Ahogy már írtam, az éghajlat trópusi. Ennek megfelelően a Karib-tengeren csak két évszak van, az esős és a száraz évszak. 

 

SZÁRAZ ÉVSZAK

karibi száraz évszak

A februártól júniusig tartó száraz évszak a legjobb időszak a szigetvilág meglátogatására. 

Ilyenkor kellemesen meleg, tiszta időre számíthatsz, sok napsütéssel, időnként egy-egy trópusi záporral.

A legtöbb karibi szigeten a hőmérséklet egész évben ~27 °C fok körül marad. Csomagolj könnyű, szellős ruházatot és több fürdőruhát, hogy zavartalanul élvezhesd a gyönyörű trópusi időjárást, ha a száraz évszakban látogatsz ide.

 

ESŐS ÉVSZAK

karibi esős évszak

A júliustól januárig tartó esős évszak a Karib-tengeren több csapadékos és kevesebb napsütéses napot jelent.

A hurrikánszezon az esős évszak közepén, júniustól novemberig tart, gyakran okoz áradásokat és károkat a szigeteken. A viharveszély miatt ilyenkor nem javasolt a terület látogatása. Ha az esős évszakban, de a viharszezonon kívül tervezed a Karib-szigetek meglátogatását, készülj fel egy erős esernyővel, esőkabáttal. A trópusi záporok gyorsan csapnak le és hamar eláztatják az embert. A hőmérsékletre nem gyakorol hatást, így az ilyenkor is ~27 °C fok körül marad.

 

6 dolog, amit NE csomagolj a karibi nyaralásra

 1. Ne csomagolj magassarkú cipőt:
  A Karib-térségben sok úton nincs aszfaltburkolat, a magassarkú cipő így feleslegesen nehezítené meg a közlekedést. A tengerparton sem lesz szükséged rá, az esti szórakozáshoz pedig általában bőven elegendő egy lazább, stílusos szandál vagy lapos talpú cipő.
 2. Ne hozz magaddal hajszárítót:
  A karibi szigetek köztudottan párásak. Ha mindenképpen meg szeretnéd szárítani a hajad, szinte minden szállodában van hajszárító, amit használhatsz. Vagy engedj a trópusi klímának, és hagyd, hogy a hajad természetes módon száradjon meg. 
 3. Ne vigyél magaddal túl sok ruhát:
  Mivel a szigetvilág éghajlata forró trópusi, és valószínűleg a karibi nyaralás nagy részét a tengerparton vagy a vízben fogod tölteni, igazából csak egy-két elegánsabb ruhára lesz szükséged az esti szórakozáshoz. Praktikus döntés sokoldalú ruhákat csomagolni, amelyeket többször is felvehetsz, és ha végül mégis szükséged lenne rá, szinte minden szállodában van mosodai szolgáltatás.
 4. Ne csomagolj sok készpénzt:
  A karibi térségben bőséges számban vannak bankautomaták, így nem kell aggódnod amiatt, hogy nem lesz nálad elegendő készpénz. A legjobb döntés, ha a pénzedet és a hitelkártyáidat külön táskába vagy a poggyászod különböző rekeszeibe rejted, és nem viszel magaddal egyszerre túl sok készpénzt. Így minimalizálhatod a lopás kockázatát.
 5. Ne vigyél magaddal felesleges értéktárgyakat:
  Bárhová is utazol, útközben elveszhetnek dolgaid, és mindig fennáll a zsebtolvajlás kockázata is. Hacsak nem valódi szükségletről van szó, – például okostelefonról vagy könyvolvasóról, – mindenképpen hagyd otthon az olyan értéktárgyakat, mint a feltűnő ékszerek vagy a drága elektronikai eszközök.
 6. Ne tegyél be nehéz pulóvereket, dzsekiket:
  Függetlenül attól, hogy száraz vagy esős évszakban látogatsz ide, a Karib-tengeren a hőmérséklet egész évben meleg, trópusi marad. Azt megfontolhatod, hogy bepakolj egy esőkabátot, de többnyire rövidnadrágot és strandruhát fogsz viselni. Hagyd otthon a meleg ruhákat.

 

Karibi nyaralás GYIK

 1. Melyik a legjobb évszak a Karib-térség meglátogatására?

Időjárás szempontjából decembertől áprilisig a legideálisabb időszak a karibi szigetek meglátogatására. Azonban ha tudatos a költségvetésed és nem zavar az eső, érdemes lehet a szezonon kívüli időszakban is ellátogatni. Kövesd mindig figyelemmel a helyi időjárási viszonyokat egész évben, és tervezz azok alapján!

 1. Milyen nyelveket beszélnek a Karib-térségben?

A szigetvilágon hat hivatalos nyelvet beszélnek:

 • A spanyol (Kuba , a Dominikai Köztársaság és Puerto Rico hivatalos nyelve).
 • Francia (Guadeloupe , Haiti , Martinique , St. Barthelemy , Francia Guyana és St. Martin hivatalos nyelve).
 • Angol (Anguilla, Antigua és Barbuda, Bahama-szigetek, Barbados, Bahama-szigetek, Brit Virgin-szigetek, Kajmán-szigetek, Dominika, Grenada, Guyana, Jamaica, Montserrat, Puerto Rico, St. Kitts és Nevis, St. Lucia, St. Maarten, St. Vincent és a Grenadine-szigetek, Trinidad és Tobago, Trinidad és Tobago, Turks- és Caicos-szigetek, Amerikai Virgin-szigetek hivatalos nyelve).
 • Holland (Aruba , Bonaire , Curaçao , Saba , Saba , St. Eustatius , St. Maarten , Bonaire , St. Maarten hivatalos nyelve, és Suriname ) 
 • Haiti kreol (Haiti hivatalos nyelve )
 • Papiamento (portugál és spanyol alapú kreol nyelv, Aruba , Bonaire és Curaçao hivatalos nyelve).

Az angolt viszont széles körben beszélik az egész Karib-térségben, így ha beszélsz angolul, a népszerű turistaövezetekben nem lesz gondod a kommunikációval.

 

 1. Milyen elektromos hálózati adaptert kell magammal vinnem?

A Karib-térség nagy részén G konnektorokat használnak. Mindenképpen nézz utána azonban előre, hogy az általad meglátogatni kívánt ország milyen típusú adaptert használ. Ha nem vagy biztos a dolgodban, fektess be egy praktikus nemzetközi hálózati adapterbe, amely minden csatlakozási gondodat megoldja.

 

 1. Szükségem van valamilyen oltásra az utazásom előtt?

A legtöbb karibi szigeten ajánlott a hepatitis A és a tífusz elleni védőoltás, különösen, ha azt tervezed, hogy elhagyod a népszerű üdülőövezeteket, és felfedezed a vidéki tájakat. Függetlenül attól, hogy melyik szigetre szeretnél utazni, erősen ajánlott, hogy legalább három héttel az indulás előtt keress fel egy utazási orvosi rendelőt, hogy ellenőrizzék, szükség van-e védőoltásokra.

Mindezek ismeretében már készen is állsz egy felejthetetlen felüdülésre a Karib-tengeren.

Előző cikkünkből megismerheted a Karibi nyaralás 17 elengedhetetlen kellékét, hogy az utazáson kivétel nélkül kellemes élményekkel gazdagodj.

Ha megjött a kedved a napfürdőzéshez, a fehér homokos partokhoz és a karibi nyaralás utánozhatatlan élményeihez, nézz szét utazásaink között és vedd fel velünk a kapcsolatot a részletekért.