Skip to content

Mexikó – a cenoték őshazája

Cenote, lépcső a tóhoz

Ha szereted a valóban különleges és gyönyörű helyeket a Földön, és még nem jártál itt, Mexikót azonnal fel is írhatod a bakancslistádra.

Tarts velem ezen a pár perces képzeletbeli utazáson, és tudd meg, miért kihagyhatatlan hely ez minden utazni szerető ember számára. A cenoték őshazája csak arra vár, hogy felfedezd!

 

Tovább megyek.. 

Ha tehetném, egyszerűen kötelezővé tenném mindenki számára azt, hogy legalább egyszer látogasson el ide élete során. Persze csakis azért, hogy minél több emberrel megoszthassam azt az élményt, ami az ide látogatókra vár. 

Cenoték liánokkal

Olyan hely ez, ahol a misztikum és a természet olyan harmóniáját tapasztalhatja meg az ide látogató, amihez foghatót másutt talán nem is érezhet a Földön. Az égigérő fák közt rejtőző maja romok elmesélik a régmúlt idők olykor szomorú, olykor örömteli történeteit. Csöndes és felemelő titokzatosság jár a romok közt felidézve az egykor hatalmas civilizáció örökségét. 

 

Kérdésekkel teli világ ez

Hogyan voltak képesek felépíteni ezeket a monumentális építményeket, melyek napjaink mérnökeinek is jócskán feladnák a leckét? A mai napig régészek és kutatók sora vizsgálja, milyen eszközökkel tudták az egykor itt élők felépíteni például Cichén Itzá városát a sűrű dzsungel közepén. Honnan szerezték és hogyan juttatták ide a monumentális építmények köveit? Mire használták pontosan ezeket az épületeket? Hogyan voltak képesek szinte sebészi pontosságú tájolásokra, és mi inspirálta az építészetüket? A kérdések csak záporoznak az ember fejébe. Ám ha lassítasz, nagy levegőt veszel és hátrébb lépsz egyet, megláthatod a részletekben rejlő teljes kép hatalmas és ámulatba ejtő sziluettjét.

Ezek, és egy sor más kérdés válaszainak eredek nyomába hamarosan a következő blogcikkemben.

 

De térjünk is vissza a cenoték világába

A cenoték alján tó található

A cenote (ejtsd: szenote) természetes módon kialakult, kútszerű karsztképződményt és barlangrendszert jelent. Kialakulásakor a porózus mészkő alapkőzetet a földalatti vizek lassan, de fokozatosan kivájják, hatalmas üreget alakítva ki a kőzet belsejében. A folyton táguló barlang teteje végül beomlik, így fény derül a legtöbbször kristálytiszta vízzel teli medencék titkos földalatti világára. A bennük lévő víz valóban annyira tiszta, hogy a barlangok partja mentén sétálva is tisztán látható a medencék élővilága.

A legtöbb cenote a Yucatán-félszigeten található, ahol számuk 7-8000-re becsülhető. Páratlan látványuk különlegessége már az ókorban itt élő majákat és toltékokat is lenyűgözte, akik féltve őrizték ezeket a vízgyűjtőket. Természetfeletti erőt tulajdonítottak ezeknek a káprázatos helyeknek, melyeknek száraz időben hatalmas jelentőségük volt az itt élők ivóvíz-ellátásában. Minden bizonnyal innét eredeztethető maga a cenote szó is, ami annyit jelent “szent kút”.

 

Az istenek kútjai

Az ókori maják akkoriban spirituális erőktől átjártnak tartották a cenotékat. Az ősi mítoszok istenek és emberek között létrejött portálokat emlegetnek ezeknél a képződményeknél. Olyan szent helyek ezek, ahol az ősi indiánok képesek voltak kommunikálni a felsőbb hatalmakkal. Áldozatbemutatásra is használták őket a vízi isteneknek, ezért gyakran találunk templomokat is a cenoték környékén. És valóban, mintha még mindig érezhetőek lennének ezek a spirituális rezgések a környezetükben. Butaságnak tűnhet mindez a 21. század emberének, legalábbis addig, míg el nem jön ide. Itt ugyanis azonnal megérinti a természet csodáinak páratlan együttállása.

 

Az érintetlen…

Az érintetlen, kristálytiszta vízbe merülve olyan érzése van az embernek, mintha visszatérne a múltba, ahol az idő megállt. Csak Te vagy ott, és az a hely. Időtlen gyönyörűség, amiben nem akarod, hogy véget érjen a pillanat. A frissítő víz, a dzsungel káprázatos színei és a mélybe mindig utat találó napsugarak játéka rendkívüli élmény. 

 

A cenoték fajtái

A cenotéknak több fajtájával találkozhatunk a Yucatán-félszigeten, és mind rendelkeznek egyedi sajátosságokkal. 

NYÍLT CENOTÉK

A lagúnákhoz hasonlóan nem veszi őket körül sziklafal. Pontosabban, a nyitott terük annak köszönhető, hogy falaik már teljesen összeomlottak (Cenote Azul). Az omladék miatt gyakran alakulnak ki bennük kisebb szigetrészek is. 

Nyílt cenote

 

FÉLIG NYITOTT CENOTÉK

A félig nyitott cenoték környékén, mint amilyen a Cenote Ik Kil, mindig körültekintőnek kell lennünk. Közepes korúak, mivel mészkőkupolájuk még csak részlegesen omlott be.

Félig nyitott cenote, lépcső a tóhoz

 

FÖLDALATTI CENOTÉK

Megközelítésük általában földalatti járaton vagy létra segítségével lehetséges. Cseppkőrendszerükben gyakran denevérek találnak otthonra. A legfiatalabb típusú cenoték, mivel mennyezetük még nem omlott be (Cenote Dos Ojos).

A cenoték pontos száma nem meghatározható, de ahogy írtam is, a Yucatán-félszigeten 7-8000 kisebb-nagyobb található belőlük.

A legismertebb cenoték

A legismertebbek azok, amelyek valamelyik maja romváros közelében vannak, ilyenek például a Yucatán államban lévő Chichén Itzá melletti Cenote Sagrado azaz a (Szent Cenote vagy Áldozat Kútja). Innen nem messze található az Ik Kil (itt kerékpár kölcsönzési lehetőség, étkezési- és vásárlási lehetőség is van a közelben). Valamint a Dzibilchaltún cenote. 

Tulum területén pedig több barlangrendszer is húzódik. Az itt elterülő barlangok bizonyos beszakadt részei szintén cenoték kialakulását okozták. Ilyen barlangrendszerek például a Sistema Sac Actun és a Sistema Dos Ojos. Az északabbra eső területeken is találhatók cenoték, viszont ezek átlagosan 80-310 méteres mélységig is lenyúlnak a felszín alatt. 

A legtöbb cenoténál búvárkodásra és barlangászásra is nyílik lehetőséged, számos helyen bérelhető kerékpár és mindenütt akad étterem is. 

Ha nyaralást tervezel Mexikóba, mindenképpen ajánlott megkeresni a legközelebbi cenotét és tenni egy kis kitérőt oda! Bízz bennem, nem fogod megbánni! A fürdőruhát, a naptejet és a fényképezőgépedet pedig otthon ne hagyd! 

Ne feledd, hamarosan jelentkezem második cikkemmel is a témában. 

Ha kedvet kaptál egy valóban életreszóló élményhez Mexikó szívében, fusd át különleges ajánlatunkat, és vedd fel velünk a kapcsolatot a részletekért.